Τετάρτη, Απριλίου 30, 2014

Το λιοντάρι της Κάντζας

Ο ναός του Αγίου Νικολάου στην Κάντζα με το αρχαίο λιοντάρι στον περίβολό του, ήταν πάντα ένα σημείο στάσης, ανεφοδιασμού (υπήρχε βρύση με καθαρό νερό) και περισυλλογής στις πρώτες βόλτες μου με το ποδήλατο στην ανατολική Αττική. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα μετά από αρκετά χρόνια ξανά στο σημείο αυτό. Ευτυχώς δεν έχουν αλλάξει και πολλά, σε αντίθεση με την περιοχή γύρω από το κτήμα Καμπά που έγινε αγνώριστη προς το χειρότερο.
Το Λιοντάρι κάτω από το "σπιτάκι" του. Στα δεξιά του πλάνου φαίνεται το ηρωϊκό μου ποδήλατο.
Ο Ναός του Αγίου Νικολάου δίπλα από το λιοντάρι.
Ένας θρύλος της περιοχής λέει ότι κατά τον δέκατο περίπου αιώνα στις πλαγιές του Υμηττού κατοικούσε ένα λιοντάρι, στη λεγόμενη σπηλιά του Λιονταριού (έχω γράψει γι΄αυτή παλιότερα, βλ. εδώ). Το λιοντάρι αυτό, έρχονταν στον περίβολο του ναού του Αγίου Νικολάου, κατά τη διάρκεια των πανηγυριών, και έτρωγε τρεις νεαρές παρθένες. Οι κάτοικοι φοβήθηκαν και σταμάτησαν να διοργανώνουν πανηγύρια μέχρι που ένας κάτοικος της περιοχής είδε στον ύπνο του τον Άγιο Νικόλαο. Ο Άγιος, αφού ρώτησε και έμαθε για ποιο λόγο δεν γίνονται πια πανηγύρια στη χάρη του, είπε στον άνθρωπο αυτό: «Εσείς θα κάνετε το πανηγύρι και όταν έρθει το λιοντάρι, θα είμαι εγώ εκεί». Έτσι άρχισαν ξανά τα πανηγύρια και όταν την ώρα του χορού εμφανίστηκε το λιοντάρι και άνοιξε το στόμα του να αρπάξει την πρώτη κοπέλα, ο Άγιος το μαρμάρωσε. Αυτός είναι και ο λόγος που το άγαλμα του λιονταριού είναι με το στόμα ανοιχτό. Λέγεται, ακόμα, πως την ώρα που το μαρμάρωσε ο Άγιος, το λιοντάρι κοίταζε τα παιδιά του, που επίσης μαρμαρώθηκαν και βρίσκονται στον Υμηττό.
Στην πραγματικότητα όμως, το μαρμάρινο λιοντάρι είναι πολύ παλιότερο, περίπου 2500 ετών! Το 541 π.Χ. (ή το 539 σύμφωνα με άλλες πηγές) στην περιοχή διεξήχθη η "επί Παλληνίδι μάχη" (σύμφωνα με τον ιστορικό Ηρόδοτο). Ο τύραννος Πεισίστρατος νίκησε τους Αθηναίους αντιπάλους του και εγκατέστησε την τυραννία στην Αθήνα. Το μαρμάρινο λιοντάρι είχε τοποθετηθεί σαν επιτάφιος λέων πάνω στον τάφο των νεκρών Αθηναίων της μάχης αυτής. Παλαιότερα πιστεύονταν ότι στο χώρο αυτό βρίσκονταν και ο ναός της Παλλήνιδος Αθηνάς, αλλά το 1994 βρέθηκαν τα ερείπειά του κατά την εκσκαφή ενός οικοπέδου στο Γέρακα, κοντά στην οδό Κλεισθένους (βλ. εδώ).
Παρακάτω φαίνεται η θέση του λιονταριού στο χάρτη. Είναι στα αριστερά της οδού Λεονταρίου καθώς πηγαίνουμε προς Κάντζα. Για να φτάσουμε σε αυτό ακολουθούμε την ταμπέλα "προς κέντρο δοκιμών και προτύπων ΔΕΗ".


Παρακάτω μερικές ακόμα φωτογραφίες από το μέρος.










1 σχόλιο:

truonghieunghia είπε...

Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

Giaonhan247 chuyên dịch vụ mua hàng mỹ từ dịch vụ order hàng mỹ hay nhận mua nước hoa pháp từ website nổi tiếng hàng đầu nước Mỹ mua hàng ebay ship về VN uy tín, giá rẻ.