Παρασκευή, Μαΐου 11, 2012

Μην ξεχνάμε την Πεντέλη μας, μέρος Ι: Δροσιά - εκκλησίες - λατομεία Διονύσου - παλιός σταθμός


Οι περισσότεροι κάτοικοι του λεκανοπεδίου πιστεύουν ότι η Πεντέλη είναι ένα βουνό ξερό, ένας κρανίου τόπος, που δεν προσφέρεται για πεζοπορία και αναψυχή. Όμως η Πεντέλη, αν και λαβωμένη από τις δεκάδες πυρκαγιές των τελευταίων 30 ετών, έχει ακόμα να μας προσφέρει ευκαιρίες για μικρές αποδράσεις. Είναι κρίμα να ξεγράψουμε αυτό το βουνό, το τόσο συνδεδεμένο με τη ζωή της Αττικής από την αρχαιότητα. Είναι κρίμα να ξεγράψουμε ένα δημόσιο χώρο, αφήνοντας στην ησυχία τους εκείνους που έχουν συμφέρον από την εγκατάλειψή του. Την Κυριακή 22 Απλριλίου, παρέα με το φίλο και συνοδοιπόρο Λάζαρο, ξεκινήσαμε το μεσημεράκι για το Διόνυσο. Είχαμε βάλει στο μάτι μια διαδρομή σε μονοπάτι που φαίνονταν από το Google Earth. Όταν ξεκινούσαμε δεν είχαμε ιδέα για το πόσο όμορφη και ενδιαφέρουσα θα ήταν η εκδρομή μας.

Ξεκινήσαμε από τη Δροσιά, από το τέρμα της οδού Αμαδρυάδων. Εκεί μπορεί κανείς να φτάσει και με αστική συγκοινωνία: με το λεωφορείο 536 από Κηφισιά κατεβαίνουμε στη στάση Αμαδρυάδων και ανεβαίνουμε την οδό Αμαδρυάδων (1ος δρόμος δεξιά, κάθετη στη Λ. Διονύσου) ως το τέρμα της. Από το σημείο αυτό ξεκινά ένα πολύ όμορφο μονοπάτι μέσα σε πυκνό πευκοδάσος που μας θυμίζει πως ήταν όλη η Πεντέλη πριν τα τέλη της δεκαετίας του '70 οπότε και άρχισαν οι διαδοχικές πυρκαγιές.
Μονοπάτι σε πυκνό πευκοδάσος στην Πεντέλη: υπάρχει ακόμα
Το μονοπάτι ανηφορίζει και περνά διαδοχικά από τρία μικρά εξωκλήσια: τον Προφήτη Ηλία, τον Άγιο Νικήτα και τον Άγιο Λουκά. Στον Άγιο Λουκά μάλιστα, υπάρχει σκεπαστή κρήνη με νερό, και κάτω από την εκκλησία ένα πολύ όμορφο λειβάδι που σαν και αυτό δεν υπάρχει άλλο στην Πεντέλη. Τέλειο σημείο για ξεκούραση, πικνίκ και περισυλλογή... Στη συνέχεια το μονοπάτι σταματά να κερδίζει ύψος και μας οδηγεί στα παλιά λατομεία του Διονύσου.


 Τα τρία εκκλησάκια: ο Προφήτης Ηλίας, ο Άγιος Νικήτας και ο Άγιος Λουκάς

Τα αποκατεστημένα λατομεία αποτελούν από μόνα τους ένα πολύ αξιόλογο αξιοθέατο, και είναι απορίας άξιο που η ύπαρξή του δεν έχει προβληθεί και είναι άγνωστο στους περισσότερους. Ο χώρος των λατομείων έχει διαμορφωθεί σε μουσειακό χώρο προβολής της λατομικής τέχνης. Έχουν αποκατασταθεί τα οικήματα και έχει κατασκευαστεί μια πέτρινη σκάλα που διευκολύνει την επίσκεψη στα ψηλότερα σημεία του λατομείου. Όλη η αποκατάσταση έχει γίνει με τη χρήση τοπικού μαρμάρου. Περισσότερες πληροφορίες για τα λατομεία και την αποκατάστασή τους μπορείτε να βρείτε εδώ.

Στα αποκατεστημένα λατομεία του Διονύσου.

Μετά το λατομείο κατηφορίσαμε προς τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Διονύσου. Εκεί τερμάτιζε η γραμμή που έρχονταν από την Κηφισιά (βλ εδώ). Κύριος σκοπός της γραμμής ήταν η μεταφορά του μαρμάρου στην Αθήνα. Η λειτουργία της γραμμής διακόπηκε το 1938 αλλά η γραμμή αποξηλώθηκε πολύ αργότερα. Το κεντρικό κτίριο του σταθμού είναι μισογκρεμισμένο. Εκεί όπου υπήρχαν οι γραμμές τώρα υπάρχει μια αξιόλογη υπαίθρια έκθεση γλυπτών από μάρμαρο. Στη συνέχεια ακολουθώντας το δρόμο που οδεύει στα ίχνη της παλιάς γραμμής, επιστρέφουμε στην οδό Αμαδρυάδων, έχοντας κάνει έναν πλήρη κύκλο μήκους 6,2 χλμ.

Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου, οδεύσαμε προς τη Νέα Ερυθραία με στόχο να επισκεφθούμε την Καστρίτσα (θα είναι το θέμα μιας επόμενης εξερεύνησης και ανάρτησης). Την Καστρίτσα δεν τη προσεγγίσαμε, όμως στην πορεία ανακαλύψαμε ένα πολύ όμορφο μονοπάτι που ξεκινά από το τέρμα της οδού Έρσης στην Εκάλη. Μπορεί να μην οδηγεί στην Καστρίτσα αλλά ανεβαίνει αρκετά μέσα σε όμορφο δάσος. Στην πορεία το μονοπάτι διασκορπίζεται και οι κλάδοι του ανεβαίνουν σε πλαγιές με χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Δεν το ακολουθήσαμε άλλο καθώς νύχτωνε. Έτσι, αφού μαζέψαμε αρκετά σπαράγγια, επιστρέψαμε στη βάση μας.

Πρακτικές πληροφορίες:
  •  Όταν φτάσουμε στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, για να βρούμε τη συνέχεια του μονοπατιού, οδεύουμε στα αριστερά της εκκλησίας μέχρι να συναντήσουμε ένα μεγάλο μεταλλικό σταυρό. Εκεί κάνουμε δεξιά ανηφορίζοντας σε πετρώδες έδαφος μέχρι να συναντήσουμε τη συνέχεια του μονοπατιού.
  •  Στον Άγιο Νικήτα, συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση από το μονοπάτι που περνά μπροστά από την είσοδο της εκκλησίας.
  •  Στον Άγιο Λουκά, οδεύουμε στο μονοπάτι στα αριστερά της εκκλησίας. Το μονοπάτι στα δεξιά οδηγεί προς την κορυφογραμμή της Πεντέλης.
  • Ακολουθώντας το μονοπάτι από τον Άγιο Λουκά προς τα λατομεία, συναντάμε κάποια μονοπάτια στα δεξιά μας τα οποία όμως δεν τα ακολουθούμε καθώς οδηγούν και εκείνα προς το μονοπάτι της κορυφογραμμής.
Περισσότερες πρακτικές πληροφορίες για τη διαδρομή στην πεζοπορική μου ιστοτελίδα.

Ο χάρτης της διαδρομής στο Wikiloc (κάντε κλικ στο χάρτη για περισσότερες πληροφορίες και κατέβασμα):


Όλες οι φωτογραφίες στο Picassa (κάντε κλικ για προβολή του πλήρους άλμπουμ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: