Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 08, 2010

Ας εφρμοστεί επιτέλους η απαγόρευση κυκλοφορίας στον Υμηττό!

Την περασμένη Κυριακή ανέβηκα με το ποδήλατο στον Υμηττό, ακολουθώντας μια διαδρομή που είχα χρόνια να κάνω: από την Αγία Παρασκευή (μονή Αγ. Ιωάννη) ως τη μονή Αστερίου. Ο καιρός ήταν ότι πρέπει για ποδηλατική βόλτα καθώς η παροδική συννεφιά με προστάτευσε από το να καώ εντελώς. Χάρηκα που είδα πολύ κόσμο στο βουνό να απολαμβάνει τη βόλτα και την ποδηλατάδα του. Επιπλέον, παρότι η περίοδος πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς έχει παρέλθει, τα πυροφυλάκια ήταν όλα επανδρωμένα από εθελοντές.

Αυτό που μου δημιούργησε άσχημη εντύπωση είναι ότι τα σκουπίδια έχουν αυξηθεί ανησυχητικά πολύ. Λίγο μετά το νεκροταφείο του Παπάγου, ένας χωματόδρομος φεύγει δεξιά. Τον ακολούθησα για λίγο και κατέληξα σε ένα πλάτωμα, το οποίο προφανώς χρησιμοποιείται κατά κόρον από άστεγα ζευγαράκια: πολλές δεκάδες μπουκάλια νερό, χαρτομάντηλα, υγρομάντηλα και προφυλακτικά σκορπισμένα στο πλάτωμα αλλά και στην πλαγιά πίσω από αυτό. Επίσης, σε μια στροφή κοντά στον πύργο Ανθούσας φαίνεται να έχουν πεταχτεί επανειλημμένα μπάζα. Μπάζα, σε μικρότερες όμως ποσότητες, έχουν πεταχτεί και σε άλλα σημεία. Κρίμα που δεν είχα τη φωτογραφική μηχανή μαζί μου.

Δεν είναι τυχαίο που όλα αυτά τα ίχνη "πολιτισμού" εντοπίζονται περισσότερο κοντά στην πλέον εύκολη πρόσβαση οχημάτων στον Υμηττό: το νεκροταφείο Παπάγου. Η πρόσβαση από την Αγία Παρασκευή είναι δύσκολη λόγω ενός δύσβατου χωματόδρομο ενώ στην είσοδο της Καισαριανής υπάρχει (εθελοντική) φύλαξη και οι οδηγοί προτρέπονται να μην ανεβαίνουν στο βουνό μετά τη δύση του ηλίου. Αντίθετα, η πρόσβαση από το νεκροταφείο του Παπάγου είναι εντελώς ελεύθερη όλες τις μέρες και τις ώρες με τα γνωστά αποτελέσματα. Επιπλέον, οι προσβάσεις (χωματόδρομοι) από την Παιανία και τα Γλυκά Νερά χρησιμοποιούνται από κυνηγούς (!) που ανεβαίνουν ανενόχλητοι στο βουνό με τα αγροτικά τους οχήματα.

Το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι το εξής: γιατί δεν εφαρμόζεται επιτέλους η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στον Υμηττό; Υπάρχει μάλιστα από το 1995 σχετική διαταγή της τροχαίας αττικής, η οποία απαγορεύει την πρόσβαση κάθε οχήματος στον Υμηττό από τις 15 Μαΐου ως τις 15 Οκτωβρίου! Η διαταγή όμως αυτή δεν εφαρμόζεται ούτε προληπτικά (μπάρες στους δρόμους της ανόδου) ούτε κατασταλτικά (περιπολίες). Κατά τη γνώμη μου, οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για μια ΠΛΗΡΗ απαγόρευση της κυκλοφορίας στον Υμηττό αλλά και στην Πάρνηθα. Ο δρόμος οδηγεί στο βουνό ανθρώπους που είναι ευκαιριακοί επισκέπτες-καταναλωτές της φύσης και οι οποίοι δεν είναι προετοιμασμένοι γι' αυτό. Αποτελέσματα: υψηλές ταχύτητες σε δρόμους γεμάτους πεζοπόρους και ποδηλάτες, σκουπίδια να εκσφενδονίζονται από τα οχήματα, τασάκια να αδειάζουν στο δρόμο, πυροβολισμοί σε μικρή απόσταση από τον κόσμο, μηχανές εντούρο και γουρούνες (!) να γκαζώνουν στα μονοπάτια κλπ. Ειδικά για το βόρειο Υμηττό, πιστεύω ότι τα ανώτερα σημεία που θα έπρεπε να φτάνουν οχήματα είναι η μονή Αγ. Ιωάννη Κυνηγού στην Αγία Παρασκευή, το νεκροταφείο του Παπάγου και η γέφυρα της "Κατεχάκη" στην Καισαριανή. Σε ότι αφορά την Πάρνηθα, τα αυτοκίνητα από το Μετόχι και πάνω είναι άχρηστα και επιζήμια, εφ΄ όσον μάλιστα υπάρχει και το πρόσφατα ανακαινισμένο (και δωρεάν) τελεφερίκ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και όσοι δηλαδή είναι ηλικιωμένοι πως θα ανεβαίνουν; αι κατούρα βλάκα.

Ανώνυμος είπε...

"ανθρώπους που είναι ευκαιριακοί επισκέπτες-καταναλωτές της φύσης"

σιγά μη δώσουμε και εξετάσεις για να κάνουμε βόλτα στην Ελλάδα μας.

Ανώνυμος είπε...

"Αποτελέσματα: υψηλές ταχύτητες σε δρόμους γεμάτους πεζοπόρους και ποδηλάτες, σκουπίδια να εκσφενδονίζονται από τα οχήματα, τασάκια να αδειάζουν στο δρόμο, πυροβολισμοί σε μικρή απόσταση από τον κόσμο, μηχανές εντούρο και γουρούνες (!) να γκαζώνουν στα μονοπάτια"

Ενώ τα παραπάνω μαζί με τα δεκάδες σκουπίδια που αφήνουν τα ζευγάρια πίσω τους είναι ωραία έτσι;

Α τι υπέροχους φυσιολάτρες που έχουμε εδώ.

Σας αρέσουν πολύ; Ωραία.
Να αφήσετε τη διεύθυνσή σας για να τα φέρνουμε στα σπίτια σας. Στο βουνό είναι αχρείαστα από τους δήθεν "επισκέπτες" που δεν σέβονται την χλωρίδα και την πανίδα του._
Μη σκούξετε. Δεν δίνετε εξετάσεις. Ήδη δόθηκαν από τους άλλους.
Οι ηλικιωμένοι δεν ανεβαίνουν με αυτοκίνητο. Παίρνουν το μπαστούνι τους και τραβάνε την ανηφόρα . Αν και δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ανάβαση εφόσον δεν μπορούν.
Τα άλση προσφέρουν επίσης τις ίδιες δυνατότητες με το βουνό.